Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir
5/5

Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir?

Çene eklemi hastalıkları, hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır. Gıcırdatma, stres, çene eklemi rahatsızlığının en büyük nedenlerinden bazılarıdır; yemek yeme, konuşma, esneme gibi günlük aktiviteleri kısıtlar ve ağrıya neden olur. Rahatsızlığın derecesine göre tedaviyi belirleyen bu hastalığın tedavisinde amaç, hastaya ağrısız normal çene fonksiyonunu geri kazandırmaktır.

İnsan vücudundaki en zor ve karmaşık yapı olan eklem, hareket kabiliyeti oldukça gelişmiş çene eklemidir. Çene eklemi bozukluğu; Kulak çınlaması, kulak ağrısı, baş ağrısı ve göz ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir, bu şikayetler birçok kişide yaygındır. Sorun, çene ekleminde veya çiğneme kaslarında tekrarlayan ağrı ve eklem disfonksiyonu; Farklı nedenlerle gelişir ve temel nedeni: çene kemiğinin eklem yüzeyi ile eklemdeki intervertebral disk arasındaki uyumsuzluktur.

Çene eklemi boyundaki omurgaya ve ağızdaki dişlere yakın olduğu için bu bölgelerdeki rahatsızlık çene eklemini kolayca etkileyerek alt kapanışa neden olabilir. Normal bir insanın temporomandibular eklemi vardır; Günde yaklaşık 2000 kez çiğneme, yutma, nefes alma ve konuşma sırasında kullanılır. Mandibular hareketler boyun ve çene kaslarının eklem hareketi ile oluşur. Bu bozukluk aynı zamanda çene ekleminde var olan veya olası bir bozukluğun belirtisi de olabilir.

Çene Eklemi Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Çene eklemi hastalıklarının tedavisi için doğru tanının konulması çok önemlidir. Muayene, çene eklemi hastalıklarında en önemli tanı yöntemidir. Gerekirse sadece fizyoterapist değil, diş hekimliği, plastik cerrahi hatta psikiyatride de değerlendirmelere son derece ihtiyaç duyulabilir. İyi bir muayeneden sonra, sorun yaygın olarak teşhis edilir. Ancak tanıda radyografi ve MRG gibi radyolojik testlerin önemi mutlaka vurgulanmalıdır.

Çene Eklemi Hastalıkları İlerler mi?

Çene eklemi hastalığı ilerlediği taktirde, eklem bölgesi olarak adlandırılmış olan bölgedeki dokuların ve yapıların zedelenmesine böylelikle de şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Çene gerekli olan yerden dışarı çıkabilir, farklı ve çarpık görünebilir. Buradaki asıl sorun çarpık bir çene değildir. Çünkü sadece ekleme doğru basit hareketler yapmak çene otomatik olarak doğru pozisyona geçecektir ancak asıl sorun bu durumun zaman zaman sık sık yaşanması olmaktadır.

“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması ve reklam yapması yerine geçmez”