Diş Hastalıkları Vücuda Nasıl Zarar Verir
5/5

Diş Hastalıkları Vücuda Nasıl Zarar Verir?

İnsanlar arasında çürük diş şeklinde de nitelendirilen diş hastalıkları, yalnızca ağız ve diş yapısına zarar vermez. Diş hastalıkları ile genel sağlık yapısı çok yakından ilişkilidir. Örneğin bir diş etinde meydana gelmiş olan iltihap giderek vücudun diğer hassas bölgelerine de yayılabilir. Bu sayede vücudun direnç seviyesi düşüş durumuna geçebilir. Böbreklerin zarar görmesinden tutun karaciğer yetmezliği gibi sorunlara kadar pek çok hastalık meydana gelebilir. Bu gibi hastalıklar ve daha farklı pek çok hastalığa davet çıkarmamak adına dişlerin bakımı düzenli olarak yapılmalı, günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.

Kalp Sağlığını Büyük Oranda Etkileyebilir

Diş hastalıklarının vücuda etkisi söz konusu olduğunda kalp sağlı konusu da devreye girmektedir. Enfeksiyonlu dişler ve diğer diş eti problemlerinin kalp krizi riskini artırdığı ve kalp hastalıklarına neden olduğu gözlemlenmiştir.

Erken Doğuma Neden Olabilir

Gebelik döneminde olan insanlarda, değişkenlik gösteren hormon seviyeleri ile birlikte diş ve diş eti hastalıklarının görülme ihtimali de artmaktadır. Gebelik döneminde ağız ve ağız bakımının ihmal edilmesi ve değişken hormon seviyelerinin etkileri ile erken doğum riski artış göstermekte ve doğum 32. Haftadan önce gerçekleşebilmektedir. Buna ek, yeni doğan bebeğin düşük kilolarda doğduğu da tespit edilmiştir.

Diş Hastalıklarının Önüne Nasıl Geçilir?

Diş hastalıklarının zararı yukarıda da bahsedilmiş olduğu üzere çok farklı zararların da meydana gelmesine yol açmaktadır. Bu nedenle bir dişin çürüme seviyesi ve hastalık seviyesine gelmesine karşı bazı önlemler alınması gereklidir. En basit ve sürekli uygulanması gereken önlemlerden biri; dişleri fırçalamak. Dişler günde 2 kez olacak şekilde düzenli olarak fırçalanmalı, fırçalama esnasında dişin tüm yüzeylerine fırça ulaştırılmalıdır. Gün içerisinde, özellikle de bir şeyler tükettikten sonra diş ipi ile dişler ve diş araları temizlenmelidir. Buna ek olarak ağız bakım suyu da belirli aralıklarla kullanılmalı, diş minesinin zarar görmesinin ve diğer hastalıkların önüne geçilmelidir. Bu şekilde düzenli bakımı yapılmış olan dişlerde herhangi bir çürüme, enfeksiyon ve çatlama durumlarına rastlanmaz. Böylelikle diğer pek çok hastalığa yakalanma oranı da düşürülmüş olur.

“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması ve reklam yapması yerine geçmez”