Engelli Bireylerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Engelliler için ağız ve diş bakımı konusu, son derece önem arz etmekte olan bir konudur. Engelli birey yakınları ve aileleri mümkün mertebe ağız ve diş bakımına önem vermeli, yardımcı olmaya hazır bulunmalıdırlar. Engelli çocuklar ve bireylerde temel sağlık sorunları ele alınırken ağız ve diş sağlığı ne yazık ki ihmal edilmektedir. Ancak bu süreçte diş problemleri ve diş eti hastalıkları ilerleyecek ve zor aşamalara geçecektir. Erken bir aşamada koruyucu önlemlere başlamak ve ebeveynleri ağız sağlığı konusunda eğitmek, ileride oluşabilecek diş hastalıklarını önlemenin en önemli yoludur.
Engelli Bireylerin Ağız ve Diş Sağlığı İçin Önemli Noktalar
Engelliler için diş bakımı konusunda bireylerin yeme alışkanlıklarına özellikle dikkat edilmelidir. Biberonla beslenme güçlüğü olan kişilerin sütleri, hazır yiyecekleri ve meyve suları yüksek oranda şeker içerir ve bu da doğal olarak bireylerin dişlerinin zamanla çürümesine neden olur. Yemek verildikten sonra su vermek veya ağzını yumuşak bir bezle silmek gerekir. Önlem olarak, mümkünse gece yemeği ortadan kaldırılmalıdır.
Diş çürüğünün ana nedeni, dişlere ve diş etlerine kolayca yapışan şekerli ve asitli yiyeceklerdir. Özel diyet engelliler için ise, öğün aralarında şeker oranı ve aynı şekilde karbonhidrat oranı yüksek besinler verilmemeli, bu besinler ana öğünlerde yenilmelidir.
Dişlerini fırçalayamayacak durumda olan engelliye püre, yumuşak yiyecekler verilmeli, yemeklerden sonra durulanmalı veya yemek artıkları silinmelidir. Şurup şeklindeki ilaçların çoğu yüksek miktarda şeker içerdiğinden, bu ilaçları sürekli alan kişilerin ağız bakımlarına çok daha fazla dikkat etmesi gerekir.
Ağız Kokusu Problemleri
Ağız kokusunu önlemek için dişleri; özellikle çiğneme yüzeylerini, bitişik yüzeyleri, diş etlerini, diş ve yanaklar arasındaki olukları ve dili temizlemek gerekir. Bu olasılıklara rağmen ağız kokusu giderilemiyorsa kişinin genel sağlık yönünden değerlendirilmesi gerekir.
Ağız Bölgesinde Yaralar
Engelliler için diş sağlığı konusu ile birlikte ağız bölgesine de son derece önem gösterilmesi gereklidir. Ağız bölgesinde iyileşmesi zor çatlaklar veya yaralar çokça çıkabilir. Bu bölgelere düzenli olarak cilt koruyucu krem veya mineral yağ uygulamak sorunları önleyebilir. Engelliler için ağrı kesici etkisi olan gargaraların kullanılması veya yarayı yatıştırmak için doğrudan yaraya sürülen merhemlerin kullanılması da hekimler tarafından sık sık önerilmektedir.
“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması ve reklam yapması yerine geçmez”