Flor Tedavisi Diş Çürüklerini Önler mi
Flor Tedavisi Diş Çürüklerini Önler mi?

Flor tedavisi; sağlıklı bireylere, diş çürüğüne duyarlı bireylere, diş hassasiyeti ve erozyonunun tedavisine, özel bakım gerektiren sistemik hastalıkları olan bireylere uygulanabilir. Uygulamaların sıklığı ve sayısı kişinin yaşına ve çürük gelişme riskine bağlı olarak değişim göstermektedir.

Florür, içtiğimiz su, et, çay ve yumurtalarda bulunan doğal bir mineraldir. Florür, çürük önleme mekanizmalarına karşı en etkili korumayı sağlar. Florür, diş minesinin yapısına yardımcı olarak dişleri yapısal olarak daha güçlü ve çürüğe karşı daha dirençli hale getirir. İlk 4 yılda dişler ağız ortamına girmeye başladığında mine olgunlaşmamış ve çürüğe karşı dirençli değildir ve florür kullanımı yapıyı daha güçlü hale getirebilir.

Flor Tedavisi ve Diş Çürükleri

Florürlü diş macunu, flor tedavisi ile diş çürükleri konusunu önlemede olumlu bir rol oynamak için kurulmuştur. Düzenli florür kullanımı ve iyi ağız hijyeni, yüksek ve orta düzeyde çürük riski taşıyan kişilerde çürükleri azaltmada uzun bir yol kat edebilir. Düzenli günlük florürlü diş macunu kullanımının diş çürüklerini en az %20-40 oranında azalttığı bildirilmiştir. Ancak florürde bile en önemli şey çocuğunuzun iyi ağız hijyenine sahip olmasının sağlanmasıdır.

Flor Tedavisi Nasıl Yapılır?

Florür uygulaması hem sistemik hem de lokal olarak yapılabilir. Sistemik uygulama, florür tabletleri ve damlalar gibi florürü tüm vücuda yayarak çalışır. Bu uygulamalarda tüm vücudu etkilediği ve dişlerdeki dozu çok düşük olduğu için tercih edilmemektedir. Dişlerde birincil etkili korumayı sağlayan uygulama şekli; topikal florür yani florürlü jel, köpük veya verniğin direkt olarak dişlere uygulanmasıdır.

Flor tedavisi ile diş çürüğü yok etmek için kullanılmakta olan florojel uygulamasında farklı aroma ve kokulara sahip jel formundaki florür dişler kuruduktan sonra 1-4 dakika taşıyıcı kaşık yardımıyla dişlere uygulanır. Florür jelini uyguladıktan sonra ağızdaki fazla florürü çıkarmak için tükürük emici kullanılması gerekli olur. 6 yaşından küçük çocuklar jeli kullanmamalıdır çünkü ağızda kalan florürün kesinlikle tükürülmesi gerekir. 5 yaş ve altındaki çocuklar için, dişleri kaplayarak anında kurumakta olan bir florür verniği en iyi seçenek olacaktır.

5/5

“Site içeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması ve reklam yapması yerine geçmez”